Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal för grova ekobrott inom bilbranschen

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten har i dag åtalat en huvudmisstänkt och en så kallad möjliggörare för grova ekobrott kopplade till en bilåterförsäljare i Sollefteå. Ärendet har präglats av omfattande samverkan med svenska och utländska myndigheter.

Den huvudmisstänkte mannen greps i Spanien tidigare i år av spanska myndigheter på uppdrag av Ekobrottsmyndigheten. Han var då häktad i sin utevaro och överlämnades till Sverige i januari i år.

Brottsligheten har enligt åtalet pågått under perioden 2018 – 2023. Brottsmisstankarna rör grova skattebrott, försvårande av skattekontroll och ett fall av grovt bedrägeri. Mannen misstänks bland annat ha gjort utbetalningar från sina bolag till sig själv på över 15,6 miljoner kronor som han inte har deklarerat som inkomst, med ett skatteundandragande om cirka åtta miljoner kronor.

Det misstänkta bedrägeriet består i att mannen säljer en bil som är belastad med ett billån.

– Jag påstår att han har lurat banken att ta bort kreditspärren, så att han kan sälja bilen på nytt med ett annat billån. Detta har skett genom att han har skickat en betalning via sin bank, men stoppar transaktionen kort därefter så att den aldrig går igenom. Han skickar sedan ett bevis på betalningen till banken, trots att den inte kommer fullgöras säger Linnea Hedström, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

Den andra personen som misstänks har i rollen som redovisningskonsult agerat som en möjliggörare för brottsligheten. Han åtalas för medhjälp till grovt skattebrott samt medhjälp till försvårande av skattekontroll, grovt brott.

Båda misstänkta förnekar brott.

Ärendet har utretts i nära samverkan med Skatteverkets brottsutredande enhet och präglats av myndighetssamverkan med Polismyndigheten, Kronofogden, som har säkrat mannens fastighet i Spanien på grund av skatteskulderna, och med spanska myndigheter.

Åklagaren yrkar även att tingsrätten ska besluta om näringsförbud i sju respektive tre år.

Publicerat 2025-05-26. Uppdaterat 2025-05-28.