Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Åtal för grova ekobrott och grovt narkotikabrott i Göteborg

Pressmeddelanden

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg har i dag väckt åtal mot sex personer för delaktighet i omfattande penningtvätt kopplat till misstänkt skatte- och narkotikabrottslighet. Den misstänkta brottsligheten har pågått under åren 2019 – 2022.

Vidare åtalas ett gift par för grova bedrägerier för att ha lurat till sig bolån på oriktiga grunder i samband med ett villaköp. Vid tillslag i parets villa hittade Ekobrottsmyndigheten knappt 3 hekto kokain. Mannen åtalas nu i den delen för grovt narkotikabrott.

– Det har varit en omfattande utredning som växt med tiden att omfatta flera bolag och flera personer kopplat till krogbranschen i Göteborg, säger Daniel Larson, kammaråklagare och förundersökningsledare vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Det aktuella ärendet har initierats av Ekobrottsmyndigheten underrättelseverksamhet och är ett led i arbetet mot grov organiserad brottslighet.

– Det är inte förvånande att vi ser allt tätare skott mellan narkotikabrottslighet och ekonomisk brottslighet. Narkotikapengar tvättas bland annat genom aktiebolag. Vi blev dock förvånade över att vi skulle stöta på så stora mängder kokain i ett villakvarter i Mölndal, fortsätter Daniel Larson.

Åklagaren begär i åtalet att ett antal dyrbara klockor och brottsvinster på totalt över fem miljoner kronor ska förverkas och tillfalla staten. Åtalet innehåller även begäran om företagsbot och näringsförbud.

Huvudförhandling sker i Göteborgs tingsrätt med preliminär start den 17 juni 2022.


Bild: Istock

Publicerat 2022-06-10.