Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Drivs som ett storföretag

Storskalig ekonomisk brottslighet kan liknas vid en bolagskoncern med ett moderbolag i toppen och flera bolag i botten. Upplägget är komplext, med många involverade bolag och målvakter. Ett system de kriminella medvetet valt för att undgå upptäckt. 

Ekobrottsmyndigheten ser en utveckling där ekonomisk brottslighet drivs som storföretag, likt en informell bolagskoncern. Den kan bestå av tre nivåer som på olika sätt är involverade i brottsupplägget.

I toppen

Högst upp återfinns ett moderbolag som är kopplat till den faktiske huvudmannen. Moderbolaget är ofta placerat utomlands där huvudmannen undviker svensk lagföring. Till den här nivån förs brottsvinster över från de två lägre nivåerna i koncernen, för att lämna den i form av till exempel aktieutdelning.

Mellannivån

På mellannivån finns bolag som företräds av målvakter, ofta i form av utnyttjade identiteter. Användandet av målvakter gör det svårt för myndigheterna att veta vem som är huvudmannen och vilka bolag som ingår i den kriminella koncernen. De kriminella använder bolagen och de utnyttjade identiteterna för att genomföra kreditbedrägerier, genom att ta lån och krediter som inte betalas av eller tillbaka. De kan också utnyttja välfärdssystemen, bland annat genom lönegarantier, nystartsjobb och etableringsbidrag. Genom bolagen ställer de kriminella ut osanna fakturor för att få in brottsvinster i form av kontanter från bolagen längst ned i hierarkin. De säljer även osanna fakturor till andra kriminella aktörer och nätverk. På den här nivån är det hög omsättning på bolag, ofta är livslängden på bolagen ett till två år innan de försätts i konkurs. Anledningen är att de då anses förbrukade, eftersom de brott som begås i bolagen annars riskerar att upptäckas.

I botten

I botten finns ofta bolag inom kontantintensiva branscher som exempelvis restauranger och städbolag. Här integreras brottsvinster i kontanter från annan brottslighet. På den här nivån finns också välfärdsbolag, som assistansbolag, vårdcentraler och skyddade boenden som kriminella driver för att utnyttja välfärdssystemen. Även byggbolag, där kriminella ägnar sig åt arbetslivskriminalitet, förekommer. Bolagen företräds i regel av en bulvan, exempelvis en vän, familjemedlem, släkting till huvudmannen eller en individ som står i skuld till denne. De bolag som befinner sig i bottennivån drivs ofta längre tid än de på mellannivån innan de försätts i konkurs. Det beror på att en annan typ av brott begås på den här nivån och att upptäcktsrisken är lägre.

Lägesbild 2025