Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Från enskilda brott till organiserade systemhot

Pressmeddelanden

Den ekonomiska brottsligheten i Sverige har blivit allt mer komplex, mer omfattande och den genererar allt större brottsvinster. Penningtvätt med avancerade brottsupplägg där stora summor pengar tvättas har blivit kärnan i den kriminella ekonomin och har central betydelse för grov organiserad brottslighet. Detta och mycket annat framgår i Ekobrottsmyndighetens lägesbild 2025.

Storskalig ekonomisk brottslighet består i dag av avancerade brottsupplägg som kan omfatta tusentals bolag.

– Tidigare kunde brottsvinsterna i enskilda ärenden som Ekobrottsmyndigheten utredde uppgå till tiotals miljoner kronor, i dag kan brottsvinsterna vara långt över 100 miljoner kronor, säger Rikard Jermsten, generaldirektör vid Ekobrottsmyndigheten.

Områden som står i fokus för de kriminellas intresse är bland annat välfärden, bank- och kreditinstitut, premiepensionssystemet samt stora bygg- och infrastrukturprojekt. Här begår kriminella skatte- och bokföringsbrott och näringspenningtvätt, men även bedrägerier och andra brott. Gemensamt för dessa områden är att det går att tjäna mycket pengar. Det, i kombination med en låg upptäcktsrisk, innebär stora konsekvenser för det finansiella systemet och den ekonomiska stabiliteten. Den kriminella ekonomin uppskattas i dag omsätta mellan 100 och 150 miljarder kronor årligen och den växer. Mörkertalet är stort.

– Penningtvätt med komplexa upplägg där stora summor pengar tvättas har blivit kärnan i den kriminella ekonomin och har central betydelse för grov organiserad brottslighet. De kriminella tvättar brottsvinster från både ekonomisk brottslighet och annan brottslighet, däribland brottsvinster tillhörande kriminella nätverk som kan knytas till de grova våldsbrott som begåtts i Sverige de senaste åren, säger Rikard Jermsten.

Ekonomisk brottslighet växer i omfattning och utvecklingen innebär ett hot mot vårt samhälle. Den påverkar förtroendet för staten, statsfinanserna och det finansiella systemet. Samtidigt skadar ekonomisk brottslighet våra välfärdssystem.

– När kriminella stjäl skattemedel av staten är vi alla förlorare. Dels för att vi inte får den välfärd vi ska få för den skatt vi betalar, dels för att de kriminella använder våra skattemedel för att finansiera annan brottslighet. Det är en dubbel förlust för samhället. Samtidigt snedvrids konkurrensen i näringslivet, något som får långsiktiga och allvarliga konsekvenser, säger Rikard Jermsten.

Att förebygga och bekämpa ekonomisk brottslighet är avgörande för att vända utvecklingen. Ekobrottsmyndigheten ser behov av flera åtgärder som bidrar till att minska de sårbarheter som finns i samhället. Det behöver bland annat bli svårare att starta eller ta över ett bolag för att använda det för ekonomisk brottslighet och svårare att utnyttja andra människors identiteter. Samtidigt måste det bli lättare att kontrollera bolag och dess företrädare, såväl för privata som offentliga aktörer. Det handlar också om att upphandlingar måste utföras på ett sätt så att inte organiserad brottslighet släpps in, att tillsyn och kontroller ska fungera väl och att påföljderna för ekonomisk brottslighet behöver ses över.

– Utvecklingen av den ekonomiska brottsligheten går åt fel håll. Hela samhället behöver nu bygga motståndskraft. Vi är därför glada över att kunna presentera vår lägesbild och bidra med kunskap kring omfattningen av den ekonomiska brottsligheten i Sverige 2025, säger Rikard Jermsten.

Publicerat 2025-05-05.