Start of content

Lena Schelin ny generaldirektör för Datainspektionen

Regeringen har idag fattat beslut om att utse Ekobrottsmyndighetens chefsjurist Lena Schelin till generaldirektör för Datainspektionen. Hon tillträder den 1 mars 2018.

- Det är så klart jätteroligt att en av våra chefer får en sådan här möjlighet. Lena kommer att lämna ett mycket stort tomrum efter sig, men vi påbörjar omgående rekryteringen för att få en ny chefsjurist på plats så snart som möjligt, säger vik. generaldirektör Fredrik Holmberg. 

Lena Schelin är doktor i processrätt och har sedan 2011 arbetat som chefsjurist och chef för rättsenheten vid Ekobrottsmyndigheten. Hon har en djup och bred juridisk kompetens samt erfarenhet av att som chef leda och utveckla myndighetsverksamhet i förändring.

Sverige och EU går i maj 2018 in i den största reformen inom dataskyddsområdet sedan den nuvarande lagstiftningen infördes i Sverige 1998. Datainspektionen byter under 2018 namn till Integritetsskyddsmyndigheten och tillförs 30 miljoner för att stärka sitt uppdrag, framför allt med att ge rådgivning och stöd till myndigheter, företag och allmänhet.

Publicerat 2018-01-25. Uppdaterat 2018-01-25

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se