Start of content

Större tillslag mot organiserad ekobrottslighet i Östergötland

Tidigt på tisdagsmorgonen genomförde Ekobrottsmyndigheten i Linköping ett större tillslag i Linköping och kringliggande orter. Totalt greps sju personer under tisdagen och ytterligare en person greps vid lunchtid under onsdagen.

Tillslaget genomfördes med biträde av Polismyndigheten region öst. Samtliga anhållna personer har koppling till två bolag inom byggbranschen med säte i Östergötland. Brottsmisstankarna gäller bland annat grova skattebrott genom svart arbetskraft och osanna fakturor under åren 2015-2017.

– Vi kan konstatera att tillslaget har gått enligt plan då samtliga åtta personer som varit anhållna i sin frånvaro nu är frihetsberövade. Det handlar om grova organiserade ekobrott med ett totalt skatteundandragande om cirka 7,4 miljoner kronor, säger Anna Lander, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Linköping.

– Det som nu händer är att de beslag som har gjorts i samband med husrannsakningarna ska gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevisning. Det kommer också att hållas förhör med de personer som nu är frihetsberövade. Innan fredag kl. 12.00 måste jag ta ställning till om någon eller några av de personer som sitter anhållna ska begäras häktade, säger Anna Lander.

Publicerat 2018-02-15. Uppdaterat 2018-02-15

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se