Start of content

Fyra personer åtalas för misstänkt insiderhandel

Chefsåklagare Thomas Langrot vid Finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten har i dag väckt åtal mot fyra personer för misstänkt insiderhandel.

Brottsmisstankarna gäller grovt insiderbrott och obehörigt röjande av insiderinformation. Åtalet rör misstänkt insiderhandel i Scandinavian Enviro Systems i samband med en affär med en kinesisk aktör.

I oktober gick bolaget ut med att en order i storleksordningen 200 miljoner kronor på en anläggning för däckåtervinning var nära förestående. Den 20 december meddelade Scandinavian Enviro Systems att affären skjuts på framtiden, vilket fick aktiekursen att rasa.

Merparten av insidermisstankarna gäller dagarna innan det negativa beskedet men åtalet omfattar också obehörigt röjande av insiderinformation under januari 2018. De fyra personer som nu åtalas har suttit häktade sedan början av februari.

Huvudförhandlingen inleds den 16 mars.

Publicerat 2018-03-02. Uppdaterat 2018-03-06

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se