Start of content

Åtal för försök till grovt bedrägeri riktat mot Eksportkreditt Norge AS

I dag väcktes åtal för försök till grovt bedrägeri och grovt bokföringsbrott vid Göteborgs tingsrätt (mål B 14184-17). Två företrädare för ett bolag hemmahörande i Göteborg är åtalade för att ha försökt vilseleda Eksportkreditt Norge AS, en statlig norsk kreditinstitution, att bevilja ett lån om cirka 120 miljoner kronor och då lämnat osanna uppgifter om bolaget och ett projekt rörande en påstådd bank på Internet.

Företrädarna uppgav att lånet behövdes för att utveckla banken på Internet. Någon bank på Internet existerade dock inte. Förundersökningen inleddes efter en brottsanmälan av kriminalunderrättelsetjänsten vid Ekobrottsmyndigheten. Utredningen har varit mycket omfattande och inbegripit åtgärder i flera länder, däribland Norge, Frankrike, Monaco och Seychellerna. I november 2017 genomfördes ett tillslag på franska rivieran och de nu åtalade personerna greps där och överlämnades senare till Sverige för utredning och lagföring. En av de åtalade personerna är alltjämt häktad. Huvudförhandlingen beräknas kunna påbörjas om ca två veckor.

Förundersökningsledare är vice chefsåklagaren Henric Fagher. Han finns tillgänglig på tfn 010-5629333 mellan kl. 13-17 för medias frågor.

 

 

 

Publicerat 2018-07-11. Uppdaterat 2018-07-11

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se