Start of content

Pressmeddelande gällande utredningen runt fusket med högskoleprovet

Som tidigare framkommit genomförde Ekobrottsmyndigheten i samverkan med polisen ett tillslag i samband med att det nationella högskoleprovet genomfördes den 14 april 2018. I utredningen har tre personer suttit häktade. En av dessa är försatt på fri fot då han inte längre bedöms kunna påverka utredningen. Misstankarna kvarstår dock mot mannen. De två andra misstänkta sitter alltjämt häktade och misstankarna mot dessa personer har stärkts.

Idag har ytterligare en person häktats för delaktighet i anordnandet av fusket med högskoleprovet. Det är en 21 årig man hemmahörande i Skåne. Han är häktad såsom på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till osann försäkran, grovt brott under åren 2016-2018. Mannen är inte sedan tidigare känd av polisen. Åtal ska vara väckt senast 6 augusti 2018 kl 11.00. Åklagaren har medgivits rätt att belägga mannen med restriktioner så att han inte ska kunna påverka utredningen.

I utredningen har ett mycket stort antal fuskare identifierats. Det rör sig om personer som kommer från olika platser runt omkring i landet. Dessa är misstänkta för brott och förundersökning pågår mot dem. Målsättningen är att flertal av dessa utredningar ska kunna slutföras så att de åtalen ska kunna avhandlas vid samma rättegång som den som avser huvudmännen.

Utredningen är nu återigen inne i ett känsligt läge varför ytterligare information om ärendet och utredningsläget inte kommer att lämnas just nu.

 

 

 

Publicerat 2018-07-23. Uppdaterat 2018-07-23

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se