Start of content

Tidigare spelbolags-chef åtalas för grovt insiderbrott

Chefsåklagare Thomas Langrot vid EBM:s Finansmarknadskammare har idag väckt åtal för grovt insiderbrott mot den tidigare vd:n för spelbolaget Cherry AB.

Den 13 april 2018 meddelade Cherry AB en omvänd vinstvarning, det vill säga att verksamheten gick bättre än väntat. I samband med detta uppmärksammades i media att den dåvarande vd:n strax innan den omvända vinstvarningen hade köpt aktier i Cherry AB för cirka 12 miljoner kronor.

Åklagare vid Finansmarknadskammaren inledde en förundersökning gällande misstanke om grovt insiderbrott och vd:n kom att häktas under en period i slutet av maj och början av juni 2018.

– Jag har nu efter avslutad förundersökning beslutat att väcka åtal för grovt insiderbrott då jag anser det bevisat att den tidigare vd:n haft insiderinformation om Cherry AB:s väsentligt förbättrade resultat och ökade intäkter vid sin aktiehandel den 23 – 27 mars 2018. Information som den övriga marknaden alltså inte fick vetskap om förrän den 13 april 2018. Insiderbrott är ett allvarligt finansmarknadsbrott som riskerar att skada förtroendet för aktiemarknaden och i detta fall extra allvarligt då det är fråga om en vd som handlar, säger Thomas Langrot.

Mål nr. B-7024-18 vid Stockholms tingsrätt.

Publicerat 2019-02-14. Uppdaterat 2019-02-14

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se