Start of content

Tre personer häktade för grov ekobrottslighet efter tillslag på flera platser i landet

Ekobrottsmyndigheten i Uppsala genomförde i slutet av förra veckan ett större tillslag på sammanlagt fyra platser i Västmanlands län, Stockholms län och Blekinge län. Tre personer häktades i fredags eftermiddag av Västmanlands tingsrätt misstänkta för grova penningtvättsbrott och annan grov ekonomisk brottslighet.

Vid tillslaget deltog personal från Ekobrottsmyndigheten, Polismyndigheten och Skatteverket. Tillslaget var resultatet av en tids spaning och kartläggning. De misstänkta har varit verksamma inom bygg- och anläggningsbranschen. Fyra personer greps vid tillslaget varav en av dessa personer släpptes senare.

– Vi kan konstatera att tillslaget har gått enligt plan, tre personer som varit anhållna i sin frånvaro är nu häktade. Ärendet gäller bland annat grova penningtvättsbrott som misstänks ha pågått under flera års tid, säger Anna Wallander, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala.

Vid tillslaget gjordes även ett stort antal beslag.

– Det som nu händer är att de beslag som gjordes i samband med tillslaget ska gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevisning. Det kan handla om telefoner, datorer, bokföring, med mera. Det kommer också att hållas förhör med de personer som nu är häktade, säger Anna Wallander.

– Det här är brottslighet som Ekobrottsmyndigheten arbetar hårt för att störa och slå ut. Drivkrafterna bakom brotten är brottsvinsterna, som till exempel vid narkotikahandel, men med de skillnaderna att upptäcktsrisken är lägre, brottsvinsterna högre och straffsatserna i vissa fall är betydligt lägre, säger Anna Wallander.

Målnummer vid Västmanlands tingsrätt: B 2653-19

Publicerat 2019-05-13. Uppdaterat 2019-05-13

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se