Start of content

Nyheter Mars 2020

Miljonbelopp återkrävda i arbetet mot organiserad brottslighet

177 miljoner kronor i höjning av skatter och 23 miljoner kronor i återkrav till välfärdsmyndigheterna, pengar som förvärvats genom kriminalitet - det är några av resultaten som den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet redovisar för 2019. Ekobrottsmyndigheten fortsätter att vara en av de mest aktiva myndigheterna inom satsningen.
 

Upptäck varningssignalerna - innan du hyr ut din lokal

Kim Strandberg, fastighetsjurist på Fastighetsägarna rekommenderar hyresvärdar att använda EBM:s checklista för att undvika oseriösa hyresgäster.
 

BF i korthet

Seminarier, utbildningar, filmer och poddar. Vi på EBM bidrar gärna med våra kunskaper och erfarenheter kring brottsförebyggande arbete - eller BF som vi brukar säga. Här samlar vi det som är på gång just nu.
 

Det kan vi lära av förhören med misstänkta

Hur brottsmisstänkta bemöter anklagelserna i en förhörssituation är viktigt att studera inte minst i brottsförebyggande syfte. Det menar kriminologen Rebecka Åberg som i en masteruppsats belyser olika ”neutraliseringstekniker” – eller lite förenklat, konsten att försvara sig.
 

EBM:s checklista kan förebygga ekobrott inom byggbranschen

Krafttag som ökad transparens och hårdare kontroll kan på sikt skapa en schysstare byggbransch. Det menar EBM:s brottsförebyggare som länge samverkat med Sveriges Byggindustrier.– Med hjälp av vår checklista kan branschen undvika oseriösa aktörer, säger Magnus Råsten, poliskommissarie och brottsförebyggare på EBM.
 

Pressmeddelande Åtal väcks föra grova ekobrott kopplade till svartarbetshärva

Under knappt ett års tid tog de misstänkta ut omkring 30 miljoner kronor i kontanter för att kunna avlöna svart arbetskraft. Nu har åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Uppsala väckt åtal mot tre personer verksamma inom byggbranschen för flera grova ekobrott. Ärendet ingår i den myndighetsgemensamma satsningen mot organiserad brottslighet.
 

Viktiga satsningar kräver utökade resurser

Budgetunderlaget är Ekobrottsmyndighetens förslag till finansiering under de kommande tre åren. Sammanfattningsvis föreslår Ekobrottsmyndigheten 70 miljoner kronor i utökade resurser för 2021, 96 miljoner kronor för 2022 och 99 miljoner kronor för 2023.
 

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se