Start of content

Åtal i omfattande bedrägerihärva

En 45-årig man har idag åtalats vid Malmö tingsrätt för grovt bedrägeri på sammanlagt drygt 117,5 miljoner kronor. Förundersökningen har pågått i över ett års tid i samarbete med brittiska och schweiziska myndigheter. Den åtalade mannen har varit häktad sedan den 16 oktober 2008.

Enligt stämningsansökan från kammaråklagare Martin Bresman och vice chefsåklagare Lars Olson vid Ekobrottsmyndigheten har den nu åtalade mannen under flera år lurat privatpersoner och företag runtom i Sverige att investera eller låna ut mångmiljonbelopp till olika påhittade affärsprojekt.

För att kunna genomföra bedrägerierna har han samarbetat med dömda bedragare i utlandet. Trots omfattande penningtvätt, där stora belopp har plockats ut i kontanter från bank- och växlingskontor för att dölja vart pengarna från bedrägerierna tagit vägen, har Ekobrottsmyndighetens utredning visat att pengarna i stor utsträckning slutligen har hamnat i händerna på kända kriminella både i Sverige och utomlands.

Samtidigt åtalas även en person bosatt i Malmö för grovt penninghäleri och en jurist i Stockholm för osant intygande.

För ytterligare information:
Martin Bresman, kammaråklagare, 070-509 51 97
Lars Olsson, vice chefsåklagare, 070-841 40 99
Magnus Hedberg, omvärldsanalytiker, 08-762 02 44, 070-543 27 31

Publicerat 2009-06-01. Uppdaterat 2010-07-05

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se