Start of content

Ekobrottstillslag gav stort narkotikabeslag

Ett större ekobrottstillslag, rörande verksamhet inom fordonsbranschen, genomfördes förra tisdagen på tre olika orter i Sverige.

Förutom att man kunde gripa huvudmannen och en förmodad medhjälpare påträffades även rekordstora mängder narkotika i samband med tillslaget.

På tisdagsförmiddagen slog Ekobrottsmyndigheten till på olika adresser i Borås, Göteborg och Helsingborg. En 43-årig man från Borås och en 31-åring från Göteborg, misstänkta för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott, kunde gripas. Båda två har varit anhållna i sin frånvaro och mannen från Borås misstänks vara huvudman.

– Syftet var att gripa flera personer och genomföra husrannsakningar på olika adresser. Ärendet handlar om momsbedrägerier vid fordonshandel inom EU, berättar kammaråklagare Daniel Larson vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg.

Tillslaget var samordnat mellan Ekobrottsmyndigheten i Göteborg och Malmö. Ärendet handläggs av EBM i Göteborg och tillslaget i Skåne var bara en mindre del av de samordnade åtgärder som utfördes denna dag. På två adresser i Skåne fann man stora mängder narkotika och Polismyndigheten i Skåne tillkallades för att gripa männen och söka efter ytterligare narkotika. Männen var tidigare ostraffade. Hos företaget i Borås säkrades bevisning i ekobrottsutredningen och fordon samt tillgångar togs i beslag. 

– Jag är inte särskilt förvånad över att vi hittade narkotika, men mängden är anmärkningsvärd. De vi jobbar mot håller ofta på med allehanda vinstgivande brottslighet. Det är inte heller ovanligt att ekonomisk brottslighet används för att finansiera annan brottslighet till exempel narkotikainköp, säger kammaråklagare Daniel Larson.

Resultatet av tillslaget blev att fyra personer häktades i fredags. Tre personer häktades i Helsingborg misstänkta för grovt narkotikabrott och den misstänkta huvudmannen i Borås häktades misstänkt för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och försök till grovt bedrägeri.

Ärendet är ett samverkansärende med Skatteverkets skattebrottsenhet och i utredningen har rättslig hjälp från andra länder krävts, där europeiska Eurojust-samarbetet har utnyttjats med gott resultat.

Publicerat 2014-03-24. Uppdaterat 2014-03-24

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se