Start of content

Hovrättens dom - nio personer får fängelse för ekobrott

Nio personer döms för bedrägeri mot Göteborgs spårvägar. Fängelsestraffen blir mellan 10 månader och fem och ett halvt års fängelse.

Onsdagen den 16 april kom Hovrättens dom i den så kallade spårvagnshärvan, där i huvudsak Göteborgs Spårvägar har lurats på miljontals kronor. Samtliga nio personer som hade överklagat sina tingsrättsdomar gällande bedrägeri mot Göteborgs spårvägar, fälldes nu även i hovrätten. Även fängelsestraffens längd stod fast i Hovrättens dom. Personerna fälls för att ha lurat företaget på cirka tio miljoner kronor.

– Vi har lyckats bevisa bland det svåraste som finns att bevisa, nämligen arbete som inte blivit utfört, säger kammaråklagare Anders Berndtson-Sandell vid Ekobrottsmyndigheten i Göteborg och syftar på att en stor del av åtalet handlar om fakturerade arbeten som inte har blivit utförda och som är grunden för bedrägeriet de nu döms för.

Bedrägeriet skedde i huvudsak genom att en bemanningsfirma skickade luftfakturor på sju miljoner kronor till Spårvägen. En spårvagnschef var med och startade firman och godkände de flesta tdrapporterna.

En företrädare för en privat byggfirma, som medverkade till att skicka felaktiga fakturor till Göteborgs Spårvägar, fick två och ett halvt års fängelse.

En annan spårvagnschef som fick byggvaror och byggtjänster till sin privata villa, fick ett år och tio månaders fängelse. Ägaren till bemanningsfirman dömdes till fyra års fängelse.

Publicerat 2014-04-25. Uppdaterat 2014-04-28

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se