Start of content

Uppblåsta årsredovisningar ledde till fängelse

Ett välplanerat, långsiktigt brottsupplägg som gick ut på att skaffa sig flertalet bolag för kriminella syften, kunde avbrytas i och med ett tips in till Ekobrottsmyndigheten från allmänheten.

Tipset ledde till utredning och därefter till åtal. I förra veckan dömdes den 32-åriga mannen för grova bokföringsbrott och grova bedrägerier, vid Luleå tingsrätt. Mannen fick 2 års fängelse samt näringsförbud.

Brottsupplägget gick ut på att mannen blåste upp siffror i årsredovisningar för att på så sätt förbättra olika bolags kreditvärdighet, och bland annat låna pengar baserat på detta.

- Ärendet hade sin upprinnelse i att vi fick in ett tips om ett bolag med flerårig låg omsättning som plötsligt i en årsredovisning redovisade miljonvinster, berättar kammaråklagare Lotta Sundström.

Genom en förutredning vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå, konstaterade man att samma person hade gått in i ytterligare ett annat bolag och gjort samma sak. Det framkom också att mannen tidigare var lagförd för bedrägerier.

- En förundersökning inleddes snabbt på misstankegrund om grova bokföringsbrott och vid spaning framkom att mannen försökte leasa dyra personbilar på kredit, ett försök som nu kunde förhindras, säger kammaråklagare Lotta Sundström som också beskriver att beslagtaget material vittnar om ett brottsupplägg som var planerat att användas återkommande.

Mannen greps på Luleå flygplats på väg till Stockholm med 20 stycken Iphone värda ca 110 000 kr.

Publicerat 2014-05-28. Uppdaterat 2014-05-30

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se