Start of content

Fängelsedomar för grova bedrägerier vid tunnelbygge

Attunda tingsrätt dömde i fredags fyra män till fängelse för att ha lurat till sig över 27 miljoner kronor av Stockholms stad. Samtliga döms även att betala skadestånd till kommunen. Huvudmannen döms att återbetala närmare 20 miljoner kronor.  

Männen, som är mellan 49 och 55 år, döms bland annat för grovt bedrägeri, grovt bokföringsbrott och grovt skattebrott. Totalt misstänks de fyra männen ha lurat Stockholm stad på 27,4 miljoner med hjälp av falska fakturor vid renoveringen av Söderledstunneln.

 – Det är skattebetalarnas pengar som har försvunnit i det här grova bedrägeriet och det är en viktig signal att man inte kan begå den här sortens brott ostraffat, säger Elisabeth Börjesson, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

Bakgrunden är att Skatteverket i juni 2012 upptäckte att Stockholm stad tagit emot en rad falska och uppblåsta fakturor under renoveringsarbetet med Söderledstunneln. Ärendet anmäldes därefter till Ekobrottsmyndigheten som utredde vidare och väckte åtal.

Männen som dömdes till fängelse, får som högst fem år och som lägst två och ett halvt år. De döms också att betala skadestånd till kommunen.
Huvudmannen blir skyldig att återbetala 19 800 000 kr till staten.
Samtliga dömda nekar till brott.

 

Publicerat 2014-08-18. Uppdaterat 2014-08-18

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se