Start of content

Tidigare SSAB-anställda döms i hovrätten för grovt insiderbrott

Tre tidigare anställda vid Ståltillverkaren SSAB dömdes idag vid Svea hovrätt för grovt insiderbrott och insiderbrott begångna under hösten 2012. En ytterligare person som friats i tingsrätten, dömdes för insiderbrott av hovrätten. Samtliga döms till villkorlig dom och dagsböter. Brotten gav olagliga vinster på drygt en halv miljon kronor, pengar som nu återbetalas till staten. 

– Vi är nöjda med att hovrätten i allt väsentligt delat vår bedömning av skuld- och rubriceringsfrågor. Gränsen för grovt insiderbrott har fått en tydligare definition genom denna dom. Det sänder återigen en signal om att det inte är riskfritt att ägna sig åt handel med insiderinformation, säger kammaråklagare Pontus Hamilton som haft målet i båda instanser tillsammans med kammaråklagare Arne Fors, båda vid Ekobrottsmyndigheten.

Den 17 september 2012 gick börsnoterade SSAB ut med en vinstvarning för tredje kvartalet. En av de dömda personerna, en senior controller på ekonomiavdelningen, fick kännedom om den kommande vinstvarningen och förmådde två av sina kollegor att handla i säljoptioner och så kallade bearcertifikat, ett slags värdepapper som används för att kunna tjäna pengar på när börsen faller. Detta skedde innan pressmeddelandet om vinstvarningen hade skickats ut.

I pressmeddelandet angavs bland annat att volymutvecklingen, varit väsentligt svagare än vad som tidigare offentliggjorts i rapport för det tidigare kvartalet 2012. Som en följd av vinstvarningen som gick ut i pressmeddelandet sjönk aktiekursen med cirka tio procent under dagen. 

Två av personerna gjorde en olaglig vinst på cirka 450 000 kr respektive 74 000 kr, pengar som nu förverkas till staten genom tingsrättens dom. Påföljden för alla tre blev villkorlig dom och höga dagsböter. De döms också att betala stora delar av sina försvarskostnader, som mest drygt 113 000 kronor.

Den fjärde åtalade personen som inte varit anställd på SSAB fälldes nu i hovrätten efter att ha frikänts i tingsrätten.

Insiderbrotten uppdagades i slutet av november 2012 då Ekobrottsmyndigheten gjorde ett tillslag mot ett antal anställda vid SSAB.

Publicerat 2015-11-12. Uppdaterat 2015-11-12

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se