Start of content

Bloggare åtalas för otillbörlig marknadspåverkan

Idag åtalas två personer vid Stockholms tingsrätt, för att systematiskt under ett års tid tryckt upp aktiekurserna i sammanlagt fjorton olika läkemedelsbolag, och sedan dumpat sitt innehav genom att sälja ut alla sina aktier. De har enligt åklagaren tjänat över 2.5 miljoner kr på dessa aktieaffärer och därigenom gjort sig skyldiga till otillbörlig marknadspåverkan, grovt brott.

De åtalade har under påhittade identiteter skrivit välformulerade analyser och inlägg på olika finansiella internetsajter och aktieforum, som bland annat redeye.se, placera.nu och börssnack.se. Detta i syfte att påverka aktiekursen för att själva göra en olaglig vinst menar åklagaren.

– Analyserna har givit ett väl initierat och professionellt intryck men har i själva verket varit vilseledande, partiska och haussande i syfte att olagligt tillskansa sig vinst på börsen, menar kammaråklagare Jan Leopoldson vid finansmarknadskammaren på Ekobrottsmyndigheten.

Förundersökningen visar att de köpt på sig betydande mängder aktier på Aktietorget och Stockholmsbörsen Nasdaq/First North före publiceringen av analyserna och därefter omgående sålt. De har även efter publiceringen av analyserna manipulerat kursen inför och under själva försäljningen i syfte att få sälja till så högt pris som möjligt. Betydande köp har även skett precis före stängning i syfte att trycka upp kursen. Aktiekursen har efter publiceringen stigit med upp till 54 %.

Falska identiteter en del i brottsplanen

Förundersökningen visar att de två personerna använt sig av ”ID-kapning” för att kunna registrera sig på olika aktieforum.

– Utredningen visar att de åtalade inte bara har lämnat falska uppgifter om sig själva, yrke och bakgrund. De har även systematiskt använt sig av olika kapade identiteter och signaturer för att viralt få spridning på analyserna och de egna inläggen till andra forum, säger Jan Leopoldson.

Den här formen av otillbörlig marknadspåverkan har aldrig tidigare prövats av svensk domstol.

 

Målnr: B 5189-15

 

 

Publicerat 2016-04-28. Uppdaterat 2016-04-28

Tala om vem du är

så ger vi dig relevanta sökvägar

Offentlighet och sekretess

Här hittar du information om vad som gäller för tillämpning av offentlighetsprincipen, sekretess och annat.

Till sidan om offentlighetsprincipen

Om förundersökningssekretess

Avgiftsförordningen

Vid begäran om att ta del av allmän handling utgår normalt avgift för kopiering enligt avgiftsförordningen (SFS 1992:191):

Tio första sidorna: 50 kr
Varje sida därutöver: 2 kr

Webbplats för lärare och ungdomar

På Ekobrott.se kan du läsa mer om ekonomisk brottslighet, de effekter de har på samhället och om Ekobrotts-myndighetens arbete med att förebygga, utreda och åtala. Webbplatsen riktar sig främst till lärare, ungdomar och studenter.

Till ekobrott.se