Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Samhällets sårbarheter

Den ekonomiska brottslighetens utveckling kräver att de brottsförebyggande insatserna ökar. En viktig del i det arbetet är att identifiera sårbarheter i samhället som utnyttjas av kriminella – och åtgärda dessa. 

Sårbarheter och åtgärder

Ekonomisk brottslighet har under de senaste åren förändrats. Utvecklingen, där brottslingarna utnyttjar att den svenska samhällsstrukturen bygger mer på tillit än faktisk kontroll och snabbt ändrar sina tillvägagångssätt, ställer nya krav på vårt samhälle. Vi behöver därför gemensamt stärka det förebyggande arbetet. Ekobrottsmyndigheten har sammanställt exempel på sårbarheter som kan påverka brottslighetens utveckling och områden inom vilka det finns behov av åtgärder. Kring flera av sårbarheterna pågår det redan i dag ett arbete för att undanröja de brister som kriminella utnyttjar. Det kan handla om att se över lagstiftning, förändra tillsyn och göra bättre kontroller. I arbetet med att utveckla och förbättra tillsyn och kontroller kommer artificiell intelligens att innebära nya möjligheter.

  • Företag som brottsverktyg 

    Det sker få kontroller när nya företag registreras i Sverige. Det här gör det enkelt för kriminella att få tillgång till företag som kan användas som brottsverktyg. Företagen kan till exempel användas för omfattande  penningtvätt, kreditbedrägerier och skattebrott som kan generera stora brottsvinster. 

  • Svårt att kontrollera företag 

    Att kunna söka information om företag och dess företrädare på ett effektivt sätt är avgörande för att motverka ekonomisk brottslighet och stoppa kriminella vid tillståndsprövning, upphandling och avtalsuppföljning. Det gäller både offentliga verksamheter och det privata näringslivet. 

  • Utnyttjande av identiteter 

    Att använda andras eller helt oriktiga identiteter för att begå ekonomisk brottslighet sker i stor omfattning. Brister i kontrollsystemen kring identitetshandlingar och tillgången till digitala verktyg gör det enkelt att agera i någon annans namn. 

  • Omfattande arbetslivskriminalitet

    Arbetslivskriminalitet är en viktig inkomstkälla för den organiserade brottsligheten. Arbetstagare med svag position utnyttjas på den svenska arbetsmarknaden. Arbetslivskriminaliteten påverkar också märkbart den sunda konkurrensen, bland annat på grund av att skatter och avgifter inte betalas korrekt. 

  • Brister i offentliga upphandlingar 

    Varje år gör myndigheter, kommuner och regioner offentliga upphandlingar för mer än 900 miljarder kronor. Till exempel anlitas privata företag för att utföra delar av kommuners verksamhet. Det kan handla om allt från att ta hand om miljöfarligt avfall till sociala omsorgstjänster. 

  • Kriminella i välfärdssektorn 

    Det finns kriminella aktörer som både infiltrerar och utnyttjar välfärdssystemen genom att bedriva verksamhet inom till exempel vård, skola och omsorg. Brister i kontrollsystemen gör det möjligt att begå ekonomisk brottslighet genom att fakturera för tjänster som inte utförs eller som är av mycket lägre kvalitet än vad som tas betalt för. Samtidigt kan vinster döljas eller föras utur verksamheten utan att beskattas. 

  • Straff i proportion till brottens allvar

    När brottsligheten förändras och utvecklas måste även samhällets motåtgärder och reaktioner på brotten utvecklas. Straffskalorna för ekonomisk brottslighet är inte längre anpassade till dagens förhållanden och återspeglar inte de grova ekonomiska brottens allvar. Påföljderna framstår många gånger som mindre rimliga i förhållande till andra brott.