Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Större tillslag mot tatuerarverksamheter i Norrbotten

Pressmeddelanden

Ekobrottsmyndigheten i Umeå/Sundsvall har i veckan genomfört ett större tillslag riktad mot tatuerarbranschen i Norrbotten som bedöms ha koppling till grov organiserad brottslighet. Fyra personer greps vid tillslaget men har sedan dess släppts. Brottsmisstankarna kvarstår.

Personerna på bilden har ingenting med texten att göra. Bild: Istock.

Brottsmisstankarna gäller bokföringsbrott och skattebrott. Under insatsen påträffades en större mängd narkotika och kontanter vilket grundande misstankar även om narkotikabrott och penningtvättsbrott.

Tillslaget omfattade husrannsakningar på tio adresser i Luleå, Umeå och Linköping. Vid insatsen deltog, utöver EBM:s personal, också personal från Skattebrottsenheten (SBE) vid Skatteverket samt Polisens regionala insatsgrupp.

– Vi bedömer att tatuerarverksamheterna som är föremål för vår förundersökning har kopplingar till grov organiserad brottslighet. Det misstänkta brottsupplägget är i korthet att intäkter inte har bortförts eller skatteredovisats samt utbetalning av svarta löner. Oftast i form av kontanta betalningar eller Swish-överföringar, säger Mikael Bäckström, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Umeå.

– Det som nu händer är att de beslag som gjordes i samband med tillslaget i veckan gås igenom och analyseras för att kunna säkra bevisning. Det kan handla om telefoner, datorer, bokföring, med mera. Det kommer också att hållas fortsatta förhör med de misstänkta samt eventuella vittnen, säger Mikael Bäckström.

Publicerat 2023-02-10.