Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

”Många ville stoppa djurplågeriet”

Möt oss på EBM

Foto: Tullverket.

”Tipset jag fick var anonymt. En kvinna i Västsverige hade sålt hundra valpar på sociala medier utan att redovisa en krona samtidigt som hon gick på sjukpenning. Det hela ledde till en 17 månader lång utredning om den eskalerande hundsmugglingen i Sverige, där hundar föds upp på ”valpfabriker” i öst, lever under usla förhållanden och sedan skeppas hit under stort djurplågeri. Här säljs de dyrt på sociala medier efter att intyg om vaccinationer och liknande har förfalskats eller tillhandahållits av mindre veterinärmottagningar. De veterinärer som misstänker brott får på grund av sin tystnadsplikt inte anmäla detta utan säljarens medgivande. Brott mot smittskyddslagen kan dessutom bara anmälas vid konstaterad smitta. Hundarna kan bära på dödliga sjukdomar som rabies.

För den organiserade brottsligheten handlar det om en marknad värd hundratals miljoner – för samhället en betydande förlust av skatteintäkter, men också smittskydd. Köerna för att köpa en valp på kennel är ofta långa och för dem som inte orkar vänta är det lätt att hitta en oseriös säljare på nätet.

Det här rör sig om en omfattande brottslighet som vi inte kommer åt bara genom att försöka hindra symptomen. Jag kontaktade därför Skattebrottsenheten, Skatteverket och Tullverket Syd för att föreslå samverkan. Även EBM:s brottsförebyggande kansli kopplades in. Tillsammans inhämtade vi enorma mängder information från veterinärer som berättade om problemen.

Men det handlar också om att stänga öppna grindar. Bristande regelverk – eller små, små hål i den svenska byråkratin som gör det möjligt för kriminella att begå brott. Mitt jobb är att hitta dem som smiter emellan, medan andra måste regla och sätta dubbla hänglås.

När vi kontaktade berörda myndigheter om hundsmugglingen var det som att öppna Pandoras ask. Vi fullkomligt överöstes av information! Det visade sig att många av dem länge hade velat stoppa djurplågeriet. Tillsammans skrev vi därför en rapport i fjol med 20 förslag på åtgärder. Tanken är att myndigheterna ska kunna täppa till sina hål så att ingen längre kan utnyttja systemet – och att EBM ska lagföra de kriminella.”

Göran, underrättelsehandläggare