Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

”Miljarderna som ska gå till välfärden hamnar hos kriminella”

Möt oss på EBM

”Anmälan var 94 sidor lång och så komplicerad att jag tvingades googla tre begrepp bara i den första meningen. Men att med hjälp av mitt team ta det därifrån och ett år senare få en hel domstol att förstå brottsupplägget – det ger energi.” Det berättar Gunnar, senior åklagare i Stockholm.

Foto: Rickard Kilström

”Skatteverket hade utrett de båda bolagen i över ett år innan EBM kopplades in. När jag ögnade igenom deras anmälan tänkte jag att va tusan… hur ska jag någonsin kunna få rätsida på det här? Anmälan var 94 sidor lång och så komplicerad att jag tvingades googla tre begrepp bara i den första meningen. Men att med hjälp av mitt team ta det därifrån och ett år senare få en hel domstol att förstå brottsupplägget – det ger energi.

Efter en lång utredning hade vi gjort tillslag på fem adresser och tre personer hade suttit häktade i ett halvår. Alla tre dömdes till flera års fängelse och fick ytterligare några års näringsförbud. Den yngsta var bara 19 när brotten begicks, en ganska typisk målvakt som hade låtit andra personer använda hans bank-id. Jag åtalade honom för att ha medverkat till fem felaktiga deklarationer som inneburit ett skatteundandragande på 70 miljoner. Det styrktes i två av fallen och han fick två års fängelse.

Vi tror att fler personer var inblandade i planeringen och utförandet av brotten, men det gick aldrig att bevisa. Momsbedrägerier av det här slaget har de senaste åren kostat staten flera miljarder i uteblivna skatteintäkter och felaktiga utbetalningar. Pengar som ska gå till välfärden hamnar istället hos kriminella. Omfattningen verkar ha ökat på senare år och vi kan ofta se kopplingar mellan olika utredningar. I några av dem har det framkommit att personer utbildat andra i hur man gör. I någon mån är det ett samordnat angrepp på det svenska skattesystemet.

Som förundersökningsledare är det jag som är ansvarig för utredningen. När man är åklagare på allmän kammare får man ofta nya utredare i varje nytt ärende. På EBM lär man känna varandra bättre. Här arbetar vi i team där de flesta av oss är kolleger. Det gillar jag.

Under rättegången i det här fallet satt flera i teamet med i rättssalen. Det gör mig alltid lite nervös. Vi har ju arbetat stenhårt tillsammans för att få till en så bra utredning som möjligt, och nu är det upp till mig att presentera den i domstolen. Men det gick bra. I slutänden handlar det ju inte om att få någon dömd, utan om att utreda brott och sen presentera för domstolen vad man kommit fram till på ett så pedagogiskt sätt som möjligt.”

Gunnar, senior åklagare

Publicerat 2023-12-20.