Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Undvik oseriösa aktörer – 7 tips!

Guider

Oseriösa aktörer är duktiga på att uppvisa fina fasader. De vet vad som efterfrågas för att de ska vinna upphandlingar eller kontrakt men lever sällan upp till kraven eller villkoren. Med dessa kontrollfrågor kan du minska risken att bli lurad.

Hur vet man om man ska avstå affären, avslå ansökan eller utesluta anbudsgivaren från upphandlingen? Ekobrottsmyndighetens stödmaterial kan vara en hjälp för dig som granskar företag i samband med till exempel inköp, upphandling, kontroll och tillsyn eller utbetalning av bidrag. Här har vi samlat sju tips för dig som vill ha en snabb överblick.

 • 1. Gör baskontroller

  Här säkerställer du att företaget existerar och att det finns en registrerad motpart som har rättskapacitet och ansvarar för sina egna skatter. Kolla upp om företaget:

 • 2. Följ upp era avtal

  Oseriösa aktörer är duktiga på att uppvisa fina fasader. De vet vad som efterfrågas för att de ska vinna upphandlingar eller kontrakt men lever sällan upp till kraven eller villkoren.

 • 3. Gör en kapacitetsberäkning

  Rapporterar företaget låga arbetsgivaravgifter trots personalintensiv verksamhet? Gör en kapacitetsberäkning baserad på företagets beslutade arbetsgivaravgifter.

 • 4. Ställ frågor!

  Vilka gör du egentligen affärer med? Börja med att kolla upp följande spörsmål.

 • Grönflagg eller rödflagg?

  Missa inte varningsflaggorna. De brukar kunna upptäckas om du gör en grundlig kontroll.

 • 6. Vilka är företrädarna?

  Undvik målvakter, bulvaner och kriminella affärspartners genom att göra följande bakgrundskoll.

 • 7. Checka av riskerna

  Ta del av EBM:s checklista ”Vet du vem du gör affärer med?” och vägledningen: ”Förebygg arbetslivskriminalitet genom upphandling”